Musik i Höllviken

 

Vad vi vill göra

Det är inte alltid sommar i Höllviken, det finns en vår en vinter och en höst och givetvis även en sommar. De saknas musik och underhållning i Höllviken hela året, inte minst av gammal god karaktär.

Vi har restaurang Smokey Barbeque & Pickles vid Höllvikens Bygdegård i Höllviken. Där finns scener och ljudanläggningar både ute och inne. Lokalen inomhus är nyrenoverad och har en atmosfär som skapar trivsel och bra akustik, och ligger enskilt så den stör inga kringboende. Den är tillräckligt stor men ändå liten som gör att det blir lika gemytligt oavsett publikens storlek. Inte en stor opersonlig ekande hall.

Här finns en unik möjlighet att utveckla en permanent musik- och underhållningsplattform som erbjuder musik och trevnad både för lokala besökare och tillresande.

 

Vem står bakom projektet

Förutom den nystartade föreningen Vinyl så har Höllvikens Bygdegård erfarenhet av att hantera lokalen och logistik med teknik, underhåll och lokalvård. Handelsplats Höllviken i samverkan med Vellinge kommun svarar för lokala aktiviteter och händelser i Höllviken. Smokey Barbeque & Pickles bedriver restaurangverksamhet i lokalen och tillhandahåller god mat vid tillställningar. 

Detta i samverkan med de lokala aktörerna som Lions med Allsång och julmarknad, Fiskehoddorna med Valborg, Fotevikens Museum med Vikingaveckan, nationaldagen och Skördefesten.

I höstas gjorde vi ett försök med ukulele-picknick med lokala Ukulelebandet Ukuleleband av Sweden, Trellebelle ukuleleband samt från Malmö Perfect slips feat. Arrangör Riffet Trelleborg. En mycket lyckad tillställning! Nu har vi tänkt till vidare. I Malmö finns musikföreningen Retro, Trelleborgs Riffet och nu även i Höllviken Musikföreningen Vinyl.

 

 

Good old rock and roll

Alla med en gemensam nämnare - alla gillar god gammal 60,70,80-talsmusik.  Bygdegården fungerar som lokal och de tre föreningarna kan agera värdar i lokalen. Då blir det inte så tungt för varje förening och vi kan oftare ha föreställningar med god musik. Dessutom har vi tre olika upptagningsområden: Malmö, Trelleborg och Vellinge. För att komma igång krävs att vi kan marknadsföra och starta de tre första föreställningarna på ett ekonomiskt hållbart sätt.

 

Tio i Topp

Tema som vi också vill testa är gammalt och beprövat med Tio i topp musik från 60-talet med omröstning med modern version av menometerknappar av dessa goda gamla låtar, kombinerat med Quizz musikfrågning.

Här är också tanken att bjuda in de gamla banden som Troublemakers, Namelosers, Bootjack, RBI, Gonks och likvärdig då på 60 70-talet aktiva. Problemet är att många av dessa band är i dag icke fulltaliga, en i bandet har gått bort eller kanske inte har kvar lusten.

Men bjuder vi in två gamla band med halv besättning kan det bli två band med full besättning om de lånar en person från det andra bandet.

Detta är det ena benet som den lokala musikföreningen Vinyl i samarbete med Höllvikens Bygdegård vill bygga upp: en mötesplats för 60 och 70-talsmusik och trevnad för lokalbefolkningen.

Vi räknar också med att vid dessa kvällar erbjuda lokala nybörjarband att få prova sina vingar inför publik.

 

Blueskvällar

Ett annat koncept vi vill prova med Landskrona som förebild är att man kör koncept med återkommande bluesmusik-afton. Ett lokalt blueseband står som värdar. Allmänheten som man bjuder in gillar musik och många kan spela både gitarr, trummor, sax och liknande.

När dessa ur publiken musicerande personer ankommer skriver de ner på en lista sitt namn och vilket instrument de spelar.

Värdbandet bjuder så upp dessa en och en eller grupper under kvällen att medverka att spela en låt eller två , så byter man under kvällen bandmedlemmar och på ett fantastisk underhållande och gemenskap.

 

80-talets disco för mogen ungdom

En annan del som vi fått förfrågan på är den stora gruppen åttiotalister som finns i närområdet. Här finns redan nu planer på att arrangera en musikafton med dans för dessa till våren.

 

Musik och teater-föreställning

Till sommaren finns också redan planer Från lokala artister som Tommy Juth och Mickael Neuman med flera att under ett par helger sätta upp ett antal musikföreställningar i Bygdegården.

 

Vilka vinner på projektets genomförande

Vi har fått en lokal samarbetsgrupp som framöver gemensamt kan driva dessa aktiviteter, Lokala musiker får en scen som de kan starta upp sin karriär från, Lokalbefolkningen får en samlingsplats där man under gemensamma former kan få njuta av gårdagens musik. Här skapas arbetstillfälle både på och bakom scenen. Vi ser detta som ett vinn – vinn projekt utan slut.

 

Tidsplan

Vi avser att påbörja detta under våren med en vinylträff med 10-i-topp, följd av 80-tals disco därefter Bluesafton och under sommaren Musikteaterföreställningar. Beroende på stödet avslutas projektet till hösten och därefter så fortsätter verksamheten på egna ben.

 

Är projektet hållbart

Lokalerna finns och det finns intresse att driva projektet med vis ideell verksamhet men även framöver med hållbar ekonomisk drift. Detta skapar arbetstillfällen inte bara på kort sikt Till detta kommer även en ekonomisk hållbar utveckling för lokala organisationer och näringsidkare som direkt och indirekt blir involverad framöver.

 

Överens med lokal utveckling

De har en innovativt koncept som stämmer överens med den demografiska och kulturella mixen i området. Klimatneutral som skapar utvecklat näringsliv med nya arbetstillfällen.

Personalinloggning